Er du en UNNER eller en MISUNNER?

Bygdedyret, Janteloven og gamle mugne tankemønstre –
få trollene frem i lyset så de sprekker. Poff!

Jeg velger å tro at de fleste av oss går rundt og ønsker andre alt godt. At vi er en uendelig stor gjeng med UNNERE som løfter andre opp og frem. Jeg tror på raushet og framsnakking. Det gir en indre godfølelse når vi unner, når vi har evnen til å glede oss på andres vegne.

Hva så med den kjipe misunnelsen? En av de usleste og minst sjarmerende følelsene vi kan ha. Hvordan påvirker den deg og livet ditt? Hva vil du ha i stedet for?

”Misunnelse er beundring som har gått seg bort”.
Kathrine Aspaas

Jeg husker godt en hendelse fra mitt siste år på barneskolen. Noe av det kuleste vi ”nesten ungdommer” kunne eie på den tiden var nemlig en bukse i merket 2002. Hippe slengbukser som skulle sitte pinetrangt over hofte og lår. Jeg maste gjentatte ganger på foreldrene mine om å få en 2002 bukse, men til ingen nytte. Beskjeden var at det var helt uaktuelt. Den kostet dessuten litt mer enn kr 200,-, noe som var å regne som dyrt for en barnebukse på 70 tallet.

Denne dagen skal klassen ha gym. De fleste av jentene er på plass i garderoben og en av oss sier, ”Nå kommer Ida, hun er i yttergangen”. Vi snur oss og måler Ida opp og ned mens hun tar av seg skoene. Vi tenker i kor; ”What? Hun har på seg en ny 2002 bukse i blått! Er det mulig? Enda en ny bukse? Hun som allerede har 2 andre 2002 bukser fra før. En hvit og en rød”. Vi er grønne av misunnelse og en av jentene mumler; ”nå gidder vi ikke å gratulere henne med ny bukse. Er dere enige?” Alle nikker.

Heldigvis ble vi overmannet av dårlig samvittighet i løpet av gymtimen, så vi gratulerte Ida med ny bukse. Allikevel kan jeg huske hendelsen og følelsen. Jeg er glad for at jeg kjente at min reaksjon var mindre enn bra. At det ikke gjorde godt for verken meg eller Ida at jeg ikke sa noe. Det å velge å ikke si noe er også en slags handling.

Siden den gang har jeg, takk og lov, vært en UNNER. Jeg gleder meg over andres bukser, utseende, eiendeler, karrierer og suksess! Jeg blir til og med inspirert av folk som VIL og GJØR. Heia gode forbilder! Det vil alltid være noen som er penere, dyktigere, kulere, har finere klær, bedre jobber, noen som har større hus, hytte, bil eller som har råd til å reise på flere ferieturer enn meg. Den gode nyheten er at andres fremgang og eiendeler ikke tar noe fra meg. Følelsen av å være verdifull handler ikke om ytre ting. Det handler om selvfølelse, at du og jeg kjenner oss GODE NOK SOM DE VI ER!

img_6889

Når mennesker er usikre på sin egen verdi, og selvfølelsen er lav, kan det sitte langt inne å unne andre suksess. Andres fremgang kan til og med oppfattes som en personlig fornærmelse. Det motsatte av å være glade på andres vegne. Er det kanskje fordi det kan være en lettelse å oppdage andres ”tilkortkommenhet”? At det en liten stund lindrer følelsen av å ikke lykkes eller være bra nok selv?

Hvis du kjenner deg som en MISUNNER oftere enn du ønsker vil jeg anbefale deg å ta ansvar, gjøre noe aktivt for å bryte ut av denne negative ”konkurransespiralen”. Et sitat fra Nelson Mandela er en god metafor på hva bitterhet kan gjøre med oss;

”Bitterhet er som å drikke gift og håpe det vil ta livet av dine fiender”

Det er deg selv det går utover. Du blir spist opp innvendig mens den andre kan leve lykkelig upåvirket av ditt hat og din bitterhet. Det er først når du klarer å gi slipp på de vonde følelsene at du kan nyte indre ro og harmoni. Jeg tenker at den samme mekanismen gjelder for misunnelse. Den gnagende vonde følelsen gjør deg bare mindre og mer usikker. Det er negativ energi ingen av oss er tjent med å gå rundt å bære på.

Noen råd på veien mot bedre selvfølelse og mer raushet

  • Lær deg å sammenlikne deg med deg selv og finn ut av hva som er dine verdier og mål. Hva er viktig for deg i livet? Jobb mot målene dine for din egen del uten å måtte konkurrere mot noen.
  • Øv deg på å være en bedre lytter, en åpen og nysgjerrig tilnærming i møtet med andre. Vær ekte, gi komplimenter og gjør gode handlinger for mennesker rundt deg.
  • Øv deg på å være takknemlig for alt du har og verdsett deg selv og de egenskapene som gjør deg unik. Vær din egen beste venn.
  • Våg åpenhet og å vise din sårbarhet.
  • Tenk over hva du selv kan gjøre om du ønsker en endring på et eller flere livsområder. Våg å prøve noe nytt og tillat deg selv og andre å feile.
  • Omgi deg med mennesker som løfter deg frem og som vil deg godt. En heiagjeng som støtter deg og som også utfordrer deg ved å gi konstruktiv kritikk.

En raus, kunnskapsrik og dyktig dame jeg blir inspirert av er Trine Ålstedt. Hun er en visjonær ildsjel som har lang erfaring og fartstid innen NLP og coaching. Jeg anbefaler varmt at du følger hennes gratis live coaching-sendinger, torsdager kl 13.00. Læring av høy kvalitet.

Her er to rause, dyktige damer til, les og la deg inspirere;
Christine Otterstad og Janteloven
Kathrine Aspaas og Raushetens Tid

 

Om du ønsker en endring i livet ditt, for eksempel bedre selvfølelse, indre styrke, hjelp til å sortere og
bearbeide negative tanke- og handlingsmønstre, bedre relasjoner eller avdekking av dine verdier og mål, så bistår jeg gjerne.
Her kan du lese mer om hva vi sammen kan jobbe med.

13987985_10153597924936504_3705680006097268867_o
Tove Ødegaard Aas
NLP Coach fra Metaresource og The Society of NLP
DNCF sertifisert Coach (Den norske CoachForening)

 

img_6884